PO OZNAKAH
5G aditivi adjuvanti AIDS ajurveda alergije alge aloe vera aluminij anemija antibiotiki antidepresivi antropologija ARDS astma avtizem avtoimunske bolezni baker bakterije baterije bazna postaja biodiverziteta bolhe brezposelnost brezvrvični telefon budizem cenzura cepiva cepljenje Cervarix Charles Eisenstein Claus Köhnlein Cochrane covid-19 čebele čistila črevesje čuječnost daljnovod darilna ekonomija demokracija denar deževni pragozd diabetes dihala dihanje DNK dušik dvoživke E120 E250 E407 E450 E451 E452 E621 ekološke sveče ekonomija električna napeljava elektronske sveče epidemija farmacija feritin flebotomija fosfati FSME-Immun gibanje gnojila gozdovi gripa GSO Hans Selye Helena Norberg-Hodge hemoglobin hemokromatoza hepatitis hidroksiklorokin hiperaktivnost hipoksemija hormoni HPV hrenovke humanitarnost iatrogene poškodbe ICNIRP Indija infekcijske bolezni insekticidi intenzivna vzreja intubacija javno dobro jetra jod kanalizacija kandidiaza karagenan karantena kava kisik klimatske spremembe klopi KME kmetijstvo kompost kompostno stranišče KOPB korale koronavirus korupcija kriza krma krvni tlak kvasovke laboratorijske preiskave Ladakh ledvice levkemija ležarina lokalne valute Lyrica mačke mamografija maternični vrat medicina mediji meditacija mehanska ventilacija meningoencefalitis menstruacija meso migranti mikroorganizmi mikrovalovi minimalna plača mobilni telefon monetizacija motnja propadanja čebeljih družin možgani nadledvična žleza Nara Petrovič navigacija nevarni odpadki nevrotoksičnost nikelj nitrati nitriti nitrozamini nosečnost obresti odpadki ogljikov dioksid okolje onesnaženje orientacija osteoporoza otroci pandemija parafin paraliza PCB PCR permakultura permetrin pesticidi Peter Gøtzsche piretroidi plastika pljuča pljučnica plodnost podtalnica poliamini prašičja gripa prebava predrakave spremembe prehrana prehranska dopolnila prekarno delo propaganda protesti protitelesa protivirusna zdravila prst psi ptiči ptičja gripa rak Ray Peat razkužila recikliranje re-lokalizacija remdesivir respiratorji ribe samomor SAR SARS Satish Kumar sevanja sežig Silgard Silvio Gesell skupnost sledenje stikom sol solarne sveče sončne celice spanje srce in ožilje staranje stranski učinki stres sveče svetloba ščitnica šola španska gripa šport tehnologija testiranje težke kovine tradicija transferin trebušna slinavka ulcerozni kolitis uši UTD virusi vitamini vnetje voda vrtnarjenje Wi-Fi zakol zakonodaja zdravila zdravje zelenjava zemlja znanost železo želodec žuželke

Kaj o cepivu proti virusu HPV res pravi znanost

Objavljeno: 3.6.2019

Pred kratkim smo zasledili zanimivo in poučno zgodbo, ki se je odvijala v povezavi s poročilom o cepivu proti okužbi s HPV, ki ga je leta 2018 objavila organizacija Cochrane. Organizacija Cochrane naj bi bila najzanesljivejši in najbolj nepristranski vir znanstvene presoje ukrepov sodobne medicine, kot so zdravniške preiskave, prehranska priporočila in programi cepljenja. Poročila te organizacije so zelo pomembna, saj se odločevalci nanje opirajo pri uvajanju javnozdravstvenih ukrepov, katerim smo kot državljani podvrženi vsi.

Maja 2018 je bilo objavljeno poročilo skupine Cochrane o cepivu proti HPV, katerega sklep je bil, da je cepivo zelo verjetno učinkovito in (relativno) varno(1). To poročilo je sprožilo plaz dogodkov, ki so razkrili zanimive informacije “iz ozadja”.

Kmalu po objavi so trije znanstveniki, vključno z dr. Peter C. Gøtzschejem, soustanoviteljem organizacije Cochrane in takratnim direktorjem skandinavskega centra Cochrane, v reviji British Medical Journal objavili kritiko poročila o cepivu proti HPV(2). V kritiki med drugim ugotavljajo:

1) da je poročilo “spregledalo” skoraj polovico kliničnih študij, ki bi jih morali upoštevati;

2) da avtorji niso vključili niti ene klinične študije (od 26!), ki bi uporabila placebo, z drugimi besedami, cepivo so primerjali ali z adjuvanti (pomožnimi sredstvi v cepivih, ki so potencialno škodljiva) ali s cepivom proti virusu hepatitisa;

3) da je poročilo pristransko pri izbiri študij in pri poročanju o rezultatih študij (npr. izključevanje študij, ki so pokazale stranske učinke, in dejstvo, da so bile vse študije v poročilu financirane s strani proizvajalcev cepiv);

4) da poročilo ne upošteva večjega števila poročil o hujših stranskih učinkih, kot sta sindroma POTS in CRPS, ter poročil o smrtnih izidih, oz. jih v najboljšem primeru odpiše kot “nepovezane s cepljenjem”;

5) da poročilo učinkovitosti cepiva ne presoja direktno preko meritev zmanjšanja incidence raka, temveč indirektno preko nezanesljivih meritev t.i. “predrakavih sprememb”, ki povrhu vsega tudi niso nujno dobro merilo za to, ali bo ženska zbolela za rakom;

6) da poročilo zamolči primere raka na materničnem vratu, za katerim so zbolele ženske v cepljenih skupinah;

7) da so avtorji poročila povezani s farmacevtsko industrijo.

Zaključek kritike je nedvoumen: Poročilo o cepivu proti virusu HPV ne dosega standardov, ki naj bi se jih organizacija Cochrane držala, in ni zanesljiv vir informacij za državljane in zdravstvene delavce, ki se odločajo na podlagi takšnih poročil.

Po objavi kritike je Cochrane po hitrem postopku prekinil sodelovanje z dr. Peter C. Gøtzschejem, posledično pa so protestno odstopili še štirje člani odbora, kar je močno pretreslo celotno strukturo organizacije. Dr. Gøtzsche je nato napisal obrazložitev, ki se jo splača prebrati v celoti(3).

"Akademska svoboda je izginila, znanstvene debate so nezaželjene in transparenca je stvar preteklosti. Javne izjave organizacije bi vas rade prepričale v nasprotno, a sam sem se na lastne oči prepričal, da je res tako."

V njej navaja, da se je organizacija Cochrane “spremenila iz nehierarhične znanstvene organizacije, kjer so centri delovali avtonomno in kjer je bila raznolikost zaželjena, v visoko centraliziran posel, ki se osredotoča na marketing” in “ki ne dosega več svojih ciljev sodelovanja, odprtosti, transparence, odgovornosti, demokracije in držanja vpliva farmacije na varni distanci… Akademska svoboda je izginila, znanstvene debate so nezaželjene in transparenca je stvar preteklosti. Javne izjave organizacije bi vas rade prepričale v nasprotno, a sam sem se na lastne oči prepričal, da je res tako.”

Za konec dodaja še: “Organizacija Cochrane me obtožuje ‘zelo slabega vedenja’. Če je dvom v avtoriteto, izpostavljanje vpletenosti farmacije in kritika slabe znanosti ‘zelo slabo vedenje’, potem sem ponosen nanj.”

To so močne besede, ki jih ni zapisal nek fanatični proticepilec, temveč zdravnik, profesor, doktor znanosti, soustanovitelj in še nedavni član odbora organizacije Cochrane ter direktor njihovega skandinavskega centra. Vprašanje, ki se po vsem tem več kot očitno zastavlja, je: Če se ne moremo zanesti niti na skupino Cochrane, komu potem pri odločanju sploh še lahko zaupamo?

Gøtzschejevo kritiko lahko razumemo tudi širše kot kritiko zdravstvenega sistema, kritiko znanosti ali pa kar kritiko celotnega sistema zahodne civilizacije, katerega delovanje temelji na takšnih in drugačnih znanstvenih presojah in ki se vedno bolj očitno lomi pod lastno težo. Tako kot na drugih področjih so tudi na področju zdravstva vidni znaki globoke sistemske krize, ki se kaže tudi kot preobremenjenost zdravstvenih delavcev, dolge čakalne dobe in zapletanje v vedno obsežnejšo birokracijo. Za razliko od slednjih pa o kritikah, kot je Gøtzschejeva, v medijih skorajda ne slišimo, saj postavljajo pod vprašaj same temelje naših javnozdravstvenih ukrepov.

“Organizacija Cochrane me obtožuje ‘zelo slabega vedenja’. Če je dvom v avtoriteto, izpostavljanje vpletenosti farmacije in kritika slabe znanosti ‘zelo slabo vedenje’, potem sem ponosen nanj.”

In če se za konec vrnemo nazaj na temo cepljenja - morda je vedno večje število ljudi, ki dvomijo v korist in varnost cepljenja, le odraz vedno večjega zavedanja, da ni vse tako, kot bi moralo biti? Upamo, da bodo te informacije dosegle tudi zdravstvene delavce, ki so zaenkrat še tako prepričani v koristi množičnega cepljenja proti virusu HPV, da o tem stalno poslušamo v medijih in da se pri nas cepi že skoraj polovica deklic.

Kar se tiče cepljenja na splošno, smo mnenja, da se problema lotevamo iz napačnega zornega kota. Tudi v tem primeru gre namreč za naši kulturi tako dobro poznano vojno mentaliteto (konkretno gre za vojno proti mikrobom), ki se na dolgi rok ne obnese. Čas je, da namesto vojne pričnemo delovati v smeri sodelovanja in sožitja tako z mikrobi kot z naravo na splošno, in odkrivati resnične, globje vzroke za težave. O tem pa več v prihodnjih člankih.

VIRI

(1) Prophylactic vaccination against human papillomaviruses to prevent cervical cancer and its precursors; Cochrane Database Syst Rev; 2018
(2) The Cochrane HPV vaccine review was incomplete and ignored important evidence of bias; BMJ; 2018
(3) Peter C Gøtzsche: Cochrane—no longer a Collaboration; 2018

Podprite naš projekt

Projekt Ni nam vseeno je naše darilo vam. Ustvarjamo ga s srcem, v želji, da najdete koristne informacije, ki bi vam lahko pomagale, da (p)ostanete zdravi. Vsak doniran znesek bo porabljen za dober namen.
Doniraj

Zaupajte nam svojo zgodbo!

Vam aditivi, kozmetične sestavine ali elektromagnetna sevanja povzročajo probleme? Ste prepoznali povezavo z vašimi simptomi? Pišite nam o svojih izkušnjah na info@ninamvseeno.org!

Vsa vsebina na spletni strani (razen slik) je pod licenco Creative Commons (CC BY 4.0). Prosto kopirajte, prilagajajte in razširjajte naprej.